Help ik ben HSP?!

 • Gevoelig voor de fysieke gesteldheid, stemmingen en emoties van mensen;
 • Gevoelig voor sferen;
 • Gevoelig voor smaak, geur, geluid en licht;
 • Sterk ontwikkeld inlevingsvermogen;
 • zorgzaam en bang om anderen te kwetsen: moeite met ‘nee’ zeggen
 • In de kindertijd als verlegen bestempeld;
 • Grote hoeveelheid prikkels van buitenaf kunnen stressvol en vermoeiend zijn en je stemming laten omslaan (Bont, 2016)

Herken jij je in bovenstaande punten? dan zou het goed kunnen dat je een HSP bent oftewel een ‘hoog sensitief persoon’. Naast bovenstaande punten zijn er nog veel meer kenmerken van HSP maar bovenstaande punten raken wel de kern. Gelukkig krijgt HSP steeds meer bekendheid, want wat is het fijn om jezelf beter te leren begrijpen.

De reden dat ik deze blog schrijf is omdat ik zelf HSP ben en het me veel heeft gebracht toen ik daar uiteindelijk achter kwam. Het heeft ervoor gezorgd dat ik weet waar mijn grenzen liggen, dat ik deze grenzen aan kan geven en dat ik mezelf heb geaccepteerd om wie ik ben.
Zoals in het kopje ‘over’ in het menu op mijn pagina staat, ben ik er niet van om maar zo ‘stempels’ te plakken. Maar erachter komen waarom je het gevoel hebt anders te zijn dan anderen, waarom je meer behoefte hebt om alleen te zijn en waarom je gevoelig bent bijvoorbeeld, kan toch erg prettig zijn.

Zelf had ik weleens van HSP gehoord en daar wilde ik me graag in verdiepen. Toen heb ik het boek ‘Hoogsensitiviteit als kracht’ werken met je intuïtie van Carolina Bont aangeschaft. Ik las de eerste bladzijden en dacht: DIT BOEK GAAT OVER MIJ! Dat was een bijzondere ervaring! Dit boek is een aanrader wanneer je wilt leren over de kenmerken, valkuilen en krachten van een HSP’er. Oja! dit is geen reclame, want Carolina Bont heeft geen idee dat ik haar boek in mijn blog benoem 😇

Welke punten ik belangrijk vind als je een HSP’er bent:

 • Ontdek waar jij het meest gevoelig voor bent, bijvoorbeeld: voor prikkels als licht, geluid en geur, emoties van mensen, negatieve nieuwsberichten of drukke omgevingen zoals de trein;
 • Leer jezelf af te schermen voor al deze prikkels;
 • Leer je grenzen kennen en je grenzen aangeven;
 • Pak de rust die je zelf nodig hebt en omring jezelf met mensen die jou begrijpen en accepteren zoals je bent;
 • Ervaar waar jij je fijn bij voelt en van welke activiteiten jij gelukkig wordtHerkennen jullie jezelf of anderen in bovenstaande punten?Wat zou je nog meer willen weten of leren over HSP? Laat dit vooral aan mij weten want daar schrijf ik graag mijn volgende blog over!

6 gedachten over “Help ik ben HSP?!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s