Münchhausen by proxy, een onbekend en schrijnend verhaal

Deze blog schrijf ik over het Münchhausen
by proxy syndroom. Het is een vrij onbekend onderwerp en juist daarom zo belangrijk om te weten van het bestaan. Dus heb je nog nooit van deze term gehoord? Lees dan vooral verder!

Volgens mij hoorde ik voor het eerst over het Münchhausen by proxy syndroom tijdens een hoorcollege bij mijn opleiding. Het intrigeerde me zo dat ik er een o.a. een boek over ben gaan lezen om beter te begrijpen wat het inhoud. Het was een schrijnend verhaal..
Maar wat is het Münchhausen by proxy syndroom nou eigenlijk?

Bij het Münchhausen by proxy syndroom, pleegt de dader een vorm van kindermishandeling. De pleger is vaak een ouder en in de meeste gevallen de moeder van het kind. Kort gezegd is dat de pleger doet alsof het kind fysieke of psychische problemen heeft, of de pleger infecteert of veroorzaakt wonden bij het kind. Het kind word dus, in de meeste gevallen door de moeder, ziek gemaakt en ziek gepraat. Vaak omdat de pleger in extreme zin aandacht wil, of bijvoorbeeld omdat er problemen zijn binnen het gezin en de focus op dat ene kind gevestigd kan worden.

  • Enkele voorbeelden: kind gaat naar de dokter en de situatie is vooraf door moeder uitgelegd. “Je zegt dat je heel erg last hebt van je buik!” het kind is loyaal aan de moeder dus luistert hiernaar;
  • In het vrij bekende verhaal over Nina Blom, verteld ze het volgende:”ik moest zoveel mogelijk op bed blijven liggen. Met steunkousen en verband zwachtelde ze mijn benen en armen in. Zo strak, dat mijn ledenmaten begonnen te tintelen. Dit zou mijn herstel versnellen. Nu weet ik dat ze zo de bloedtoevoer afkneep. Ik was ontzettend in de war en begon te geloven dat ik echts iets mankeerde”;
  • Het toedienen van levensgevaarlijke epilepsie medicijnen terwijl het kind daar niet aan lijdt;
  • Veel laxeermiddelen toedienen om te laten lijken dat het kind aan ernstige diaree lijdt;
  • Het kind verwonden en vervolgens ervoor zorgen dat de wond blijft ontsteken door bijv. Koffiedik op de wond te smeren..

Nu ik deze blog schrijf krijg ik er weer kippenvel en een naar gevoel bij.. Juist daarom vind ik het zo belangrijk dat mensen en vooral hulpverleners en artsen, van het bestaan afweten.
Het boek dat ik over dit onderwerp heb gelezen heet: “Valse Salie, kroniek van een verscheurde jeugd” het is een autobiografische roman geschreven door Roos Boum.

Dit is slechts een klein beetje informatie van wat ik er allemaal over kan vertellen. Hopelijk heb je nu enigszins een beeld over het Münchhausen by proxy syndroom.

Wist jij al van het bestaan van het Münchhausen by proxy syndroom? En wat zou je er graag nog over willen weten? Daar schrijf ik graag over in een volgende blog. Ik zou het dan ook leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Liefs Natasja

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s